praten kun je het nog?

Leer communiceren in plaats van te Classificeren,,,,
 
Als kind leer je woordjes om te communiceren,,
Brabbelen hoe leuk zijn de kinder brabbels, en hoe doen we ons best om ze te leren Communiceren,(hoewel je bijna in deze tijd als geboorte cadeau een Ipad zou schenken omdat dit de huidige communicatie lijkt te zijn, dan zijn ze in ieder geval voor een deel op hun toekomst voorbereid) 
Vertederend horen we de brabbels aan en soms laten we het even zo omdat het zo schattig is verbeteren we maar,,, we blijven hoe klein ze ook zijn ze triggeren door te vragen wat ze met hun brabbel je willen vertellen, te herhalen en dan te vragen wil je dit of dat? of,,,, en zo leert een jong kind al te communiceren.
 
Gaandeweg ze opgroeien lijkt het tegenwoordig of de communicatie heel anders verloopt,
Hoe vaak maak je niet mee dat zelfs bij een bezoek dat komt de hoofdjes en duimpjes de bewegende factoren zijn? Dat je bijna via lijfelijk aantikken een vraag moet stellen?
Het lijkt steeds meer te gebeuren. 
 
Deze (Mis) communicatie tussen mensen. Hoe mensen tegenwoordig met elkaar communiceren?
Via internet, sms, app, email, Hotmail e.d. Alles gaat snel en de verwachtingen zijn soms hoog van de ander in het terug reageren. 
De verwachting is bereikbaar te zijn op elk moment. 
 
Ben je niet bereikbaar dan kan dit soms frustraties opleveren bij de beller c.q. zender. 
Terwijl je hard aan het werken bent en niet ieder moment de telefoon kan beantwoorden.
Tegenwoordig worden ruzies uitgepraat via bovenstaand of zelfs (erger)gemaakt via sociaal media?
 
Handig inderdaad als je jezelf als mens niet kan uiten, dan is het makkelijker om je gevoelens op te schrijven en je hoeft maar op een knop te drukken en het is verzonden. 
 
Jammer genoeg ervaren mensen ook veel misverstanden hierin. Alle geschreven letters zijn waarheid? Geschreven letters bewijzen immers?
Vroeger zocht je iemand op en praatte je werkelijk met de ander. Je voelt en ziet de expressie van de ander hierin (lichaamstaal). 
Een geschreven bericht dat je ontvangt of dit nu via mail, brief, sms of app is, jij hebt altijd jouw beleving hierbij en jouw werkelijkheid. 
En hoe voel je jezelf op dat moment ?
Ook dat is een factor die bepalend kan zijn, aan de andere kant van het geschrevene kun je niet zien, voelen hoe t met de ander gesteld is op dat moment.
 
Een voorbeeld: 
Iemand vind het echt heel moeilijk om iets aan de ander te zeggen omdat je de ander niet wilt kwetsen. Toch moet je het op één of andere manier kwijt. 
In een sterke bui neem je de stap het allemaal op te schrijven.
Vol emoties zit je achter je computer je mail te schrijven en hoopt dat de ander begrijpt wat er in jou omgaat. Het is moeilijk voor je maar je weet ook dat het nodig is omdat je er al zolang mee zit. Eindelijk durf jij je hart te luchten.
 
De ander ontvangt jouw mail en vat het heel anders op dan dat je verwachtte. En ............Het misverstand is geboren.
De ander heeft het verkeerd geïnterpreteerd en heeft nu een heel verkeerd beeld van jou. Dus, iets wat je probeerde goed te doen, is helemaal verkeerd overgekomen,
Wat kan je dan in zo’n situatie doen?
 
Belangrijk is dat je jouw gevoelens, emoties serieus moet nemen. 
Jij hebt het goed bedoeld. Dat het door de ander ‘anders’ wordt opgepakt dat is heel jammer en doet pijn. Het hoort bij die ander. Het is de energie van die ander.
Je kunt het nog uitleggen en als de ander jou niet serieus neemt, wat je vanuit je hart te zeggen hebt en hij/zij zich alleen maar aangevallen voelt e.d. 
Dan is het, het allerbeste te accepteren en los te laten en past de energie van die ander niet bij jou. Hoe spijtig ook.
 
Als je met iets zit zou ik je willen aanraden eerst alles op te schrijven voor jezelf en het beste is persoonlijk op de man/vrouw af te stappen en er over te praten. Desnoods lees je het samen, maar zorg voor het persoonlijke.
Als je dat echt net durf of kan; schrijf dan aan diegene: “Ik wil graag met je praten, want ik zit met een aantal dingen die ik kwijt wil.”En je maakt een afspraak om te praten.
Dan is de eerste stap gezet. Dan staat het doel al vast en werk je samen.
 
Praten kan iedereen ten slotte hebben we dat als kleine peuter geleerd? 
Vooral als diegene het waard is. Zo krijg je toch minder misverstanden.
 
Vaak gebruiken de mensen onbewust de woorden/zinnen verkeerd omdat woorden en letters waarheden zijn? 
Je krijgt aanvallen als; “Jij bent er nooit voor mij.”
Waarop de ander zich (uiteraard) gaat verdedigen. 
 
Dit kan dan heel lang doorgaan. Pijnlijk voor beide partijen. En alles wat er vaak onder zit zijn gevoelens van liefde en die worden niet getoond. Het pure ego is aan zet. 
Jammer
Woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’  of jij moet" zijn zeer pijnlijk en is beter te vermijden. Het kan enorme schade aanrichten
 
Communiceer vanuit de ik vorm, val je de ander niet aan en  je praat vanuit wat jij zelf ervaart.
Laat weten, “Ik voel me rot, ik zou graag willen dat je meer thuis zou zijn, want ik mis je heel erg.”
Dan geef je jouw gevoel waar en daar moet de ander het mee doen, want dat is jouw werkelijke gevoel. 
Net als aanvallen > reactie = verdedigen  van de aangevallene en werkt het ook zo dat je op gevoel ook gevoel terugkrijgt van de ander, positief als negatief.
In de ik vorm zul je merken dat je van de andere ook de ik vorm terug krijgt en opbouwende communicatie is geopend.
De ander reageert: “Ik begrijp het, ik mis jou ook. Ik vind het ook zo vervelend dat ik zoveel moet werken, ik voel me schuldig.”
 
Kijk, en dan kom je tot een wederzijds respect en er volgt een goed gesprek!
Dan kan je samen oplossingen zoeken. 
Wat absoluut niet kan via email e.d. vind ik, is slecht nieuws doorgeven. Zoek daarin persoonlijk de ander op.
 
Want als de dag komt dat het niet meer kan,,,, eender om welke reden heb je verloren(?)
 
Iv